Periyodik ISG Test ve Kontrolleri

PERİYODİK TEST VE KONTROLLER

Periyodik test ve kontroller; İSG Mevzuatına göre, İşverenin yaptırmak zorunda olduğu işlemlerdendir. Ekipmanların periyodik kontrolü ile yol açabileceği riskler ve tehlikeler engellenmeye çalışılır.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 10. maddesine göre işverenler, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlamakla görevlidir.

25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmelik 7. maddesi gereğince, kullanım amacına uygun olarak işyerindeki iş ekipmanlarının yetkili kişilerce periyodik olarak test ve kontrollerinin yapılması ve düzenlenecek raporlarının, denetimlerde istenildiğinde gösterilmek üzere işyerinde saklanması gereklidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının 10. maddesi, işyerinde maruz kalınan bütün risklerden işvereni sorumlu tutar. Bu da işverene olası tehlike kaynakları olan makine ve iş ekipmanlarının güvenilirliğini kontrol etme görevini yükler. 25 Nisan 2013 tarihinde yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinin 7. maddesi, işyerindeki makine ve iş ekipmanlarının yetkilendirilmiş kuruluş ve kişilerce belirli aralıklarla test ve kontrolden geçirilmesi ve denetim raporlarının arşivlenmesini belirtir. Denetim raporları denetimi yapan kişiye bir sorumluluk yükler, böylece denetim yapmış ve denetim raporuna kullanılmasında sakınca yoktur yazarak imzalamış kişi işini layıkıyla yapar. Aksi takdirde daha sonra oluşacak bir kazada kontrolü yapan kişi sorumlular arasında yer alacaktır. İş ortamında kullanılan bütün makine ve ekipmanlar yasa ile belirlenen aralıklarda bir makine mühendisi tarafından kontrol edilmelidir. Bu işlemin amacı üretici firmanın rütin kontroller sırasında kontrol ettiklerinin bağımsız bir kuruluş tarafından daha detaylı kontrol edilmesidir. Üretici firmanın kontrollerinin kanunlar karşısında hiçbir yükümlülüğü olmadığı gibi asıl sorumluluk periyodik kontrolü yapan firmadadır.

Periyodik test ve kontroller, makine veya iş ekipmanı kullanılan her işyerlerinde yapılması gereken ve makine muhendisi/teknisyeni gibi teknik personeller tarafından yapılması gereken rutin işlemlerdir. Makine ekipmanın periyodik kontrolüyle aynı arabaların servise alınması gibi, ekipmanın kullanım ömrünü uzatma ve olası kazaların engellenmesi sağlanır?

  • Kazanlar, hidroforlar, genleşme tankları, kompresör hava tankları, otoklavlar gibi basınçlı ekipmanlar yılda 1 kez,
  • Forkliftler, transpaletler, vinçler, caraskallar, kule vinçler, mobil vinçler, liftler, platformlar, asılı erişim donanımları, yürüyen merdiven ve bantlar gibi ekipmanlar yılda en az bir kez,
  • Elektrik tesislerinde topraklamalar yönetmeliğine göre fabrika, hastane, otel, spor kompleksi, eğitim-öğretim alanları, üretim tesisi, vb. başta olmak üzere İş Güvenliği kapsamında, elektrik tesisatında topraklama ölçümü ve elektrikle çalışan makinaların gövde koruma topraklama ölçümü yapılmalıdır.
  • Yangın sistemleri, havalandırma sistemleri kontrolleri İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince yılda en az bir kez muayene edilmelidir.

Periyodik muayeneler hidrostatik testler, ağırlık testleri, görsel testler, tahribatsız muayeneler ve cihazlarla tespitler şeklinde muayene edilmektedir. Hidrostatik testler için basınçlı ekipmanın giriş çıkış vanaları, emniyet ventili bağlantısı işletmeye giden hatlardan ayrılır ve flanş ya da kör tapa kullanılarak körlenir. Tank, en üst noktasından taşıncaya kadar test akışkanı ile doldurulur. En yaygın olarak kullanılan test akışkanı maksimum 25 0C de sudur. Tamamen test akışkanı ile doldurulan tank yavaş yavaş basınçlandırılır. Ağırlık testleri için kaldırma iletme ekipmanının tipine göre ve standartlarda belirtilen şartlara göre ağırlık testine tabi tutulur. Hidrostatik test yapılamayan basınçlı ekipman veya tesisatlar için tahribatsız muayene yöntemlerinden en genel olarak manyetik parçacık, penetrant ve ultrasonik kalınlık ölçümü yöntemlerinden biri veya birkaçı ile test edilir. Herhangi bir yöntem ile kesin kanaat getirilemeyen muayenelerde, muayene uzmanı, ekipmanın muayenesi için farklı bir yöntem önerebilir. Yangın tesisatları hidrostatik test ile ve ayrıca havalandırma tesisatları gibi görsel kontroller yapılarak muayene edilmektedir. Elektrik tesisatları, topraklama ölçümleri ve paratoner testleri ise hem görsel hem de test cihazı kullanılarak muayene yapılmaktadır.

 

Periyodik Test ve Kontrol fiyatları makine ve teçhizatların kullanım alanı ve kapasitesi gibi bir çok parametreye bağlı olarak değişmektedir. Konuyla ilgili bilgi almak isterseniz size en kısa sürede bilgi vermek isteriz. Hemen bizi arayın.